Thursday

Info Penyakit : KENCING MANISkencing manis, penyakit
Pada masa kini, penyakit kencing manis bukan lagi penyakit orang tua. Muda-muda pun boleh dapat kencing manis kalau tidak bijak mengawalnya. Apa itu penyakit kencing manis dan bagaimana ia bertindak di dalam badan kita?

Penyakit kencing manis adalah satu keadaan di mana terdapat kadar gula yang berlebihan dalam peredaran darah. Ini terjadi kerana badan kekurangan sesuatu hormon yang dipanggil insulin yang diperlukan untuk menukar gula kepada tenaga dalam badan kita. Insulin adalah sejenis hormon yang dihasilkan oleh organ bernama pancreas yang terletak dibawah perut.

Badan kita mengeluarkan tenaga untuk menjalankan tugas harian daripada makanan. Dalam perut, makanan berkanji dan bergula yang dipanggil makanan karbohidrat ditukar kepada bahan gula yang dipanggil glukos dan masuk ke dalam saluran darah di mana ia akan digunakan oleh badan untuk menghasilkan tenaga. Glukos adalah punca utama yang memberi tenaga.

Siapakah yang berisiko untuk mendapat penyakit KENCING MANIS atau DIABETES ini?

Risiko diabetes boleh dikategorikan kepada dua bahagian iaitu risiko yang tidak boleh diubah dan risiko yang boleh diubah. Mengapakah terdapat risiko yang tidak boleh diubah? Kebanyakan risiko yang tidak boleh diubah adalah lebih kepada risiko yang melibatkan genetik. Kita tidak boleh memilih sipakah ibu bapa kita (kerana genetik biasanya diturunkan daripada ibu dan bapa kepada anak), namun kita sentiasa boleh melakukan amalan yang membawa kepada kehidupan yang sihat.

RISIKO TIDAK BOLEH DIUBAH

UMUR. Semakin seseorang itu berumur, risiko untuk mendapat diabetes semakin meningkat. Seseorang yang berumur lebih 35 tahun sudah dianggap berisiko untuk mendapat diabetes. Lebih membimbangkan adalah trend terkini di mana pesakit kencing manis yang baru dikesan adalah jauh lebih muda (25 tahun – 35 tahun) berbanding pada waktu dahulu. Pada 10 tahun yang lepas, kebanyakan pesakit kencing manis yang baru dikesan adalah terdiri daripada mereka yang sudah menjangkau umur hampir setengah abad.

IBU DAN BAPA YANG MEMPUNYAI KENCING MANIS (SEJARAH KELUARGA / FAMILY HISTORY). Tahukah anda bahawa jika salah seorang daripada ibu bapa anda mempunyai diabetes, risiko anda untuk mendapatkan diabetes pada masa akan datang adalah 10%. Namun begitu, jika kedua-dua ibu bapa anda mempunyai diabetes, risiko anda untuk mendapatkan kencing manis pada masa akan datang adalah 90%. Tinggi bukan? Ya, risiko ini adalah tinggi dan kemungkinan besar anda adalah salah seorang pesakit kencing manis pada masa datang, namun begitu, anda masih boleh melambatkan proses kencing manis ini terjadi. Lakukan amalan pencegahan diabetes sekarang!!! Jika anda telah pun menghidap diabetes, masih tidak terlambat untuk mengawalnya. Bertindaklah sekarang sebelum anda mempunyai komplikasi (kesan) akibat kencing manis (diabetes).

BANGSA INDIA. Keturunan atau bangsa India lebih berisiko tinggi untuk mendapatkan diabetes berbanding dengan bangsa Melayu dan bangsa Cina. Tetapi ini tidak bermakna tiada orang Melayu dan Cina yang akan dapat kencing manis (diabetes). Ini cuma bermaksud, kaum India perlu lebih awal mengamalkan langkah pencegahan diabetes. Jika perlu, ajarkan kepada anak-anak anda langkah pencegahan diabetes.

RISIKO YANG BOLEH DIUBAH

BERAT BADAN BERLEBIHAN DAN OBESITY. Obesity juga kadangkala dikaitkan dengan kekebalan insulin (sila rujuk post apa itu kencing manis). Kekebalan insulin ini adalah perangsang kepada pembentukan diabetes di kalangan orang yang gemuk.

CARA HIDUP YANG TIDAK SIHAT. Memakan makanan yang tinggi gula, karbohidrat, garam dan lemak di samping tidak bersenam membolehkan seseorang itu mendapatkan pelbagai penyakit kronik seperti diabetes, darah tinggi, tinggi kolesterol dan serangan jantung.

FAKTA : menurut WHO 246 juta orang di dunia mengidap diabetes. Ini hampir 6% dari populasi orang dewasa di dunia. Fakta yang menakutkan tapi inilah yang sebenarnya berlaku.

Dapatkan Control Sugar Set daripada saya,
Pengedar Shaklee Bebas anda
Ruzidah bt Abdullah
Shaklee ID : 933174
✎ sms/whatsapp: 0136691930
✍ PAGES: VITAONLINESHOP
✉ email: ruzidah@gmail.com

COD SEKITAR BANTING dan DENGKIL
POS KE SELURUH MALAYSIA

Rujukan